Bankrekening laten gebruiken

Door | 10 april 2016

Je bankrekening laten gebruiken

Op de website van Fraudedesk staan een aantal manieren beschreven hoe oplichters te werk gaan. Een manier wordt ook regelmatig geadverteerd als ’thuiswerkbaan’. Als vreemden vragen of je geld op je bankrekening wilt ontvangen en wilt doorsturen naar een andere bankrekening, dan ben je een ‘katvanger’. Je kan voor dit klusje een leuke vergoeding krijgen. Echter het geld wat doorgestuurd wordt is bijna altijd crimineel verkregen geld. Geld dat witgewassen moet worden. Als de politie in actie komt dan is de katvanger de klos. De crimineel zit meestal ver weg in het buitenland of zijn verblijfplaats is onbekend. Als katvanger kan je aansprakelijk worden gesteld voor alle schade en een grote boete of zelfs gevangenisstraf krijgen.




Thuiswerk & bijverdienen

Online Enquêtes Invullen
Administratief thuiswerk
ZZP’er worden (parttime/fulltime)
Eigen website/webshop maken
Bijverdienen vanuit huis

Oplichting – online sollicitatiecursus

Deze oplichtingstruc is bijna hetzelfde als de thuiswerkbaan ‘email verwerken’. Werkzoekenden betalen een bedrag voor een online sollicitatiecursus (vaak 50 euro) en ontvangen vervolgens een email met daarin alleen een digitaal vragenformulier. Bij ‘e-mail verwerken’ ontvangt men ook een mailtje maar dan met andere nutteloze informatie.

Valse email versturen

Een andere truc is het versturen van valse email naar andere mensen. Sommige mails zien er goed uit en klinken aannemelijk. Vandaag kwam er een valse email in het nieuws waarin de afzender mensen aanschreef dat ze illegale films hadden gedownload. En dat ze hierdoor een boete kregen. Tegen een eenmalig (laag) bedrag konden ze vervolging afkopen. Door te dreigen met incasso weet men vaak schrik te veroorzaken. Er werd dan ook volop gewaarschuwd op het internet tegen deze malafide praktijken. Heel vaak worden deze email verstuurd door lieden die thuiswerken van achter hun computer. Een recent voorbeeld van een valse email zenden was de oplichting van de Pathe bioscoop in Nederland. De directeur en haar adviseur hadden niet door dat het valse mailtjes waren. Ze maakten maar liefst (schrik niet) 22 miljoen euro over aan de oplichters!

Fraudedesk
De nationale Fraudehelpdesk probeert burgers en bedrijven in Nederland te beschermen voor oplichtingspraktijken. De desk werkt samen met verschillende overheidsinstellingen (o.a politie, Meldpunt Cybercrime) en hulpverlenende instanties. Mensen kunnen op de website van Fraudehelpdesk vragen stellen en fraude melden. Wil men liever anoniem blijven dan kan men bellen naar Meld Misdaad Anoniem.