Wat is de positie van laagopgeleiden op de arbeidsmarkt? Er zijn al tal van onderzoeken daarover geweest en over het algemeen is het oordeel dat mensen met weinig scholing er de afgelopen jaren niet veel op vooruit zijn gegaan. Sterker nog, hun positie op de arbeidsmarkt komt steeds verder onder druk.
Thuiswerken
– 20 Thuiswerkbanen
– Administratief thuiswerk
– Online enquetes invullen
– Geld verdienen met je eigen website
Werkloosheid laagopgeleiden
Volgens een rapport van het UWV had zo’n 65% van de werkende laagopgeleiden een vast contract. Veel laagopgeleiden werken in de transport- en logistieke sector en in de techniek. Het cijfer van 65% wijkt niet veel af van de cijfers van middelbaar- en hoogopgeleiden. Wat wel afwijkt is het cijfer over werkloosheid. Dat ligt met 9% bij laaggeschoolden een stuk hoger dan de werkloosheidscijfers bij de andere groepen. Bekende oorzaken zijn automatisering en robotisering waardoor steeds meer laaggeschoolde banen verdwijnen. Het werkaanbod anderzijds is steeds meer voor hogergeschoolden. Met een vmbo diploma of een mbo-2 diploma wordt het steeds moeilijker om een vaste baan te vinden.
Flexmarkt – minimumloon
Tel daar bovenop het gegeven dat een hoop laaggeschoold werk nog steeds op flexibele basis is. Lekker makkelijk voor de baas die je in kan zetten wanneer het druk s en je niet nodig heeft als er weinig werk is. Het salaris is natuurlijk een ander minpunt. Ook al is er een groot tekort aan personeel; veel bedrijven blijven de beloning van laaggeschoold werk waarderen met het minimumloon.
Wat is het minimumloon in Nederland en Polen?
Wat je vaak mist in onderzoeken naar laagopgeleiden op de arbeidsmarkt is dat er weinig gezegd wordt over mensen uit Oost-Europa die hier werkzaam zijn. Dit zijn er inmiddels al een paar honderdduizend. De meesten zijn erg gemotiveerd om hier te werken. Het minimumloon in Polen, Bulgarije of Roemenië is een stuk lager en zij vinden het daarom minder erg om voor 9-10 euro per uur te werken. Voor een Nederlander ligt dat toch anders want die heeft te maken met hogere lasten. Volgens cijfers van Eurostat lag het minimumloon in Polen (in juni 2020) op 620 euro per maand en in Hongarije, Bulgarije en Roemenië lag dat tussen de 311-487 euro per maand. In Nederland was het minimumloon verleden jaar 1680 euro per maand (voor 21 jaar en ouder). Dit jaar (juli 2021) is het minimumloon 1701 euro.
Vast werk in Zeeland
Heb je geen of weinig scholing en ben je op zoek naar een vaste baan? Een uitzendbureau in Zeeland biedt geïnteresseerden een vaste baan als veiligheidsspecialist in de Zeeuwse havens en petrochemische sector. Het is geen zwaar fysiek werk. Je basissalaris is 1800 euro (voor 32 uur gemiddeld). Je krijgt daar een ploegentoeslag bovenop. Een diploma is niet nodig, je wordt intern opgeleid. Ook mag je gratis je rijbewijs halen als je dat nog niet hebt.
Voor je eigen beginnen
Wil je een meer verdienen dan kun je natuurlijk ook voor je eigen beginnen. Met een inschrijving bij de KvK is dit snel geregeld. Sectoren met veel werk zijn de zorgen bouw. In de ICT kun je prima thuiswerken zeker als je een diploma hebt dat goed in de markt ligt.